Cariere Contact AIMS International
ISTORIC SERVICII JOBURI ECHIPA CLIENTI EVENIMENTE BLOG PRESA NEWSLETTER

Blog

De la “Agentie de recrutare personal” la “Artizani de menire”

…Dupa 20 de ani in montagne-russe-ul capitalismului mioritic si mondial

Suntem de aproape 20 de ani in afacerea asta. Tot de atata timp, ne-am atasat ideii de libertate antreprenoriala. Facem parte dintr-o extinsa retea internationala, dar cu incrancenare ne-am pastrat in permanenta independenta.

Ne asumam, deci, integral deciziile de dezvoltare, destinul, re-inventarea, avand ca singure limitari potentialul nostru financiar si propriile bariere de creativitate, atunci cand ne lovim de ele. Si poate ne-a mai limitat uneori ceva: un oarecare idealism, la care nu numai ca nu vrem sa renuntam, dar pe care il transformam in chiar esenta declaratiilor noastre de misiune actuale. Poate ca vedem lucrurile idilic, poate ca aspiratiile sunt prea mari si necuantificabile financiar, insa asa vrem noi sa fim. Si stim din experienta ca asta nu va scadea cu niciun gram profesionismul nostru.

Nu vad nicio contradictie intre pragmatismul unui proiect bine condus, responsabil, eficace si abordarea noastra holistica, complexa si cu incarcatura spirituala, care vrem sa ne defineasca, cat mai mult. Sa ne intelegem – nu suntem deloc vreo secta ciudata, niste Flower-Power in toale noi, de consultanti, sau niste socialisti anacronic-resapati, dar ne-a mers la inima fraza rostita de un vizionar autentic, Henry Ford – “A business that makes nothing but money is a poor business.” Un altul, care s-a stins zilele acestea, spunea intr-un discurs recent, bolnav grav fiind: “Cel mai important – aveti curajul sa va urmati inima si intuitia. Ele stiu, cumva, ceea ce vreti sa deveniti cu adevarat. Tot restul este secundar“. N-am vazut citatul asta in niciun cont de “Profit and Loss”.

Dupa 20 de ani, reinventarea noastra inseamna mai ales un demers autentic, al cautarii de sens. Vedem profitul ca pe un factor de igiena, de sanatate organizationala. Insa in niciun caz ca pe o destinatie finala. E greu sa te dezvolti fara el, e greu sa inveti daca nu ai bani de carti si de dascali buni, e greu sa cumperi instrumente de elita care-ti folosesc, e greu sa finantezi cercetarea pentru servicii noi – si mai ales e greu sa platesti decent talentul oamenilor tai. Dar stim ca pretul obtinerii lui poate fi tentatia puternica a insatietatii, a lacomiei oarbe, a extinderii agresive si golite de semnificatii corecte. Asa ca ceea ce ne propunem (si de ce nu, ce va propunem nike air max 90) pe de o parte – este un soi de downshifting organizational.

Am rupt din batrana Wikipedie definitia asta: “A social behavior or trend in which individuals live simpler lives to escape from the rat race of obsessive materialism and to reduce the stress, overtime, and psychological expense that may accompany it… focusing life goals on personal fulfillment and relationship building instead of the all-consuming pursuit of economic success”. Si daca inlocuim “individuals” cu “organizations”? Ratam esenta libertatii economiei de piata? O dam peste cap? Sau poate ca doar transformam, asa cum subliniaza Oliver James in fascinanta “Afluenza”, “capitalismul egocentric” intr-unul ne-egocentric, mai profund si mai altruist. Daca vreti, sa punem acest downshifting in slujba crearii unor organizatii in care oamenii isi gasesc “menirea”, un rost frumos al muncii lor, dau spatiului in care isi consuma 8 – 12 ore pe zi o dimensiune spirituala, generatoare de semnificatie, de implinire, de sens.

Artizani de menire va poate suna ambitios, excentric, arogant sau poetic. Insa nu asta e spilul! E doar o metafora, una frumoasa si autentica, a ceea ce vrem sa devenim. Daca vreti, un demers de tipul: hai sa armonizam vocatiile cu organizatiile (rimeaza, vedeti), rostul cu profitul (astea rimeaza un pic mai greu), semnificatia muncii cu travaliul ei uneori hei-rupist. Pasiunea cu efortul. In perimetrul unui spatiu pe care sa scrie “a meritat sa lucram aici, pe bune”. E un vis prea curajos? Poate, dar am sa argumentez cu o incurajare puternica, venita peste ani de la un bun prieten de “constiinta” al nostru: “We must become the change we want to see” – M. Gandhi.

In 20 de ani piata ne-a etichetat ca furnizor de HR. Si poate ca asa am si fost, la inceput. Insa nu mai putem fi! Drumul nostru a ajuns la borna kilometrica a filosofiei noastre de viata, pe care scrie mare si clar: H nu e R. E mult mai mult decat R. H il creaza pe R. H este doar H. Sau daca vreti, in (totusi) frumoasa limba romana, ei bine da, acceptam sa fim un furnizor de RU. De Rost Uman. Intra asa ceva in planurile voastre de investitii?

Acesta este teritoriul in care vrem sa ne avantam acum, cel in care, la randul nostru, ne gasim rostul, in care sa simtim ca dam o semnificatie rotunda muncii si vocatiei noastre. Si daca tot e vorba despre a da, ma gandesc la ce spunea un alt batran prieten: “We make a living by what we GET nike air max 90, we make a life by what we GIVE ” – W. Churchill.

In anul de gratie 2011 al devenirii noastre, poate intra si munca in ecuatia asta, nu?

— de Razvan Ogircin

Razvan Ogircin

Razvan Ogircin


Save

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

replica handbags replica handbags louis vuitton replica handbags louis vuitton replica handbags louis vuitton replica handbags louis vuitton replica handbags ysl replica handbags louis vuitton replica handbags