Cariere Contact AIMS International
ISTORIC SERVICII JOBURI ECHIPA CLIENTI EVENIMENTE BLOG PRESA NEWSLETTER

Blog

Archive for the ‘HR’ Category

Ce numaram

sarbatori-fericite-si-un-craciun-minunat-alaturi-de-cei-dragi

Anul iute il sfarsim – numaram si socotim! (sorcova manageriala)

2016 rasufla tot mai greu si in doua saptamani dispare in Nirvana. Mai ales ca finalul electoral bulversant cred ca ii stimuleaza puternic dorul de duca. Si ca intotdeauna, cand cade cortina peste cele 365 de scenete agitate, incepem sa numaram, sa adunam, ca sa putem trimite scrisori catre Mos Craciun (si rapoarte catre head-quarter). Si ce masuram? Pai iaca…(sa-mi fie iertata scurta incursiune in pasareasca-esperanto): masuram nenumarati “kpi’s”, mai mici sau mai lati, provocatoare….”S.M.A.R.T. objectives”, halci intregi de “performance standards”, “market-share”-uri, “gross sales” si “net margin”-i,  infricosatoare procente de “cost reduction”, si toate pana la necrutatorul (precum ochiul din Mordor), decisivul…”P&L”. Cifre, procente, statistici, grafice, maree de ppt-uri, caramizi de rapoarte, tone de excel. Masuram, numaram, socotim, adunam, consolidam, facem sa arate bine, raportam.

Sa fie asta suficient? Putem croseta din toate astea un diagnostic managerial cuprinzator, suficient pentru tot ceea ce a reprezentat 2016?

Eu cred ca nu. Si va propun o lista de indicatori complementari, aparent poetici (pentru unii probabil de-a dreptul patetici) dar care ar putea sa puna in lumina si o alta dimensiune a anului ce se duce, și de a afla trucuri pariuri sportive on-line. Si a fiecarui an, de fapt si la urma urmei.

Deci va propun, sa socotim:

-Numarul de zambete generate pe fetele celor din echipa noastra – media pe zi, sa spunem – (se valideaza doar cele sincere si spontane).

-Kilometrii (metrii? centimetrii?) parcursi de colegii din echipa in teritoriul “lucrurilor pe care nu le-au stiut anul trecut si le-au invatat anul asta”.

-Cifra care cuantifica sedintele cu final constructiv, din care oamenii au iesit mai entuziasti, mai energici si mai insufletiti decat au intrat.

-Cat de supraunitara ne-a iesit fractia: feedback pozitiv, autentic/critica agresiva, toxica? Putem arunca un ochi si pe celelalte fractii dintr-un balanced scorecard atipic:  entuziasm/acreala; curiozitate/auto-suficienta; empatie/ego; recunostinta/frustrari.

-Densitatea pe ora (sau pe zi, macar) a expresiilor: “multumesc”, “pot sa te ajut?”, “apreciez ce faci”, “te rog sa ma ierti”, “bravo”.

-Din 100 % timp de lucru – la cat se ridica procentul de calm, de echilibru – si cate ore am strans in acele discutii fata in fata, cand lasam garda jos si ne conectam profund cu celalalt, generand incredere, speranta, viitor.

-In cate “X “ situatii deciziile noastre au ramas ferm in perimetrul valorilor in care credem, fara sa derapeze sub presiunea unui rezultat imediat calculat, pragmatic, rece.

-Cati oameni am inspirat, cati oameni am apreciat, cati oameni am sprijinit, cati oameni am crescut, cati oameni am iertat, cati oameni am facut partasi la succesul nostru;

-Si de fapt, in anul asta care s-a dus – de cate ori ne-am simtit bine in pielea noastra, egali cu noi insine, 100 % vii si autentici, in starea aceea minunata de flux, de sens.

Cum aflam daca ne dau cu plus indicatorii astia? E asa de simplu. Haideti sa masuram in varianta batraneasca, fara ERP. Primul pas este simplu – iesim incet din birou. Ne asezam in locul de unde se vede toata echipa, tot roiul de albine care zumzaie digital prin fata laptop-urilor. Locul ala, din care ii vedem pe toti. Fara nici o vorba, fara nici un gest. Si incercam sa respiram atitudinea aceea, senina, de tip “sunt ok, nu vreau sa va spun nimic, doar va privesc”. Natural, relaxat, onest. Poate chiar smerit. Urmeaza, vorba reclamei, “momentul acela cand….”. Cand ceilalti ne vad. Si ne privesc la randul lor. Prima secunda este exact momentul cand putem “masura”, cu o precizie chirurgicala, de laser, standardul nostru de performanta. Ne zambesc?  Sincer, cald, deschis, apropiat? E zambetul acela care zideste de o vesnicie toate legaturile frumoase dintre oameni? Acela e? …E?

Daca raspunsul e “da”, ne-am facut sigur treaba. Si cred ca cei mai multi, macar in parte, ne-am facut-o. Sau macar ne-am straduit. Si sigur ne vom stradui si mai mult, la anul.

“A Performers” ai echipelor “flux” – probabil ca nu stiti si sigur v-ar stingheri incadrarea asta….dar sunteti eroii timpului nostru. Multumim!

Sarbatori fericite!

de Razvan Ogircin

Carieră? Himeră? Carie….ră!

pawn-mirror-chess-king-edit

In ultimii ani, incep sa am probleme serioase cu intelegerea unor termeni. Nu e vorba despre semantica aici, inca nu scartaie sinapsele chiar atat de tare.  Este mai degraba nedumerirea (consternarea?) mea fata de greutatea data de multi colegi de generatie unor cuvinte. De exemplu, cad mai nou intr-un soi de perplexitate vizavi de emfaza, accentul categoric cu care se pronunta cuvantul-eticheta …. “cariera”. Din gura unora, suna la fel de implacabil ca “destin”, “soarta”…. “vesnicie”!

Nevoia mea in privinta decriptarii tuturor abisalelor semnificatii ale cuvantului in cauza are o explicatie – privesc nauc cum se construiesc altare de cult in jurul acestui concept – “cariera”.  Ok si ce inseamna in economia agitata a vietii noastre actuale, maretul termen? Incerc o enumerare de sensuri si posibile explicatii, dorind sa chestionez (sau sa inteleg) de ce acest cuvant pare sa reprezinte (pentru unii, multi? putini?) cheia, solutia la complicata ecuatie a fericirii noastre.

  1. Sa fie vorba despre prestigiu, recunoastere, imagine? Ok, suntem deci aici pe tarlaua numita “ego-masaj”, obligatorie pentru homo sapiens – last version (mai mult “last” dacat “version”). Sau cum ar zice taica Maslow, in drumul nostru catre ultimul etaj al piramidei sale ne-am blocat egolatru la penultimul etaj, adunand cu disperare de peste tot, ce putem – titluri, ranguri, osanale, feedback-uri, like-uri (mai nou) – terapii intensive de consolidare a unui ego tot mai firav. Daca ai facut cariera, azi, nu conteaza cum, esti miezul din smochina, esenta universului, the one and only, mandria asociatiei de locatari sau a ruralei comunitati din care ti se trage neamul. Sa duca asta la fericirea cu bataie lunga?
  2. Sa fie vorba despre extazul financiar? Cariera e despre parale? Despre inca o camera adaugata viloantei luate pe credit sau niscaiva armasari putere in plus sub capota ultimului “bat-mobil” cu care ii vom impresiona (pana la implozie) pe invidiosii vecini de cartier? E drumul cu sens-unic catre “a avea” si ignorarea celui catre “a fi”? Si din nou…sa fie asta calea catre serenitate?
  3. Sa fie vorba despre intrecere? Despre siguranta? Despre tot mai alerta noastra anxietate generata de hiper-competitivitatea cea mult propovaduita pe toate canalele? Fara CV tzapan, esti sub radar. Nu ai cariera…nu esti in siguranta. Nu esti valabil. De fapt…cine esti, dom’le? Ca daca nu “existi” maret si ostentativ in ochii celorlalti, nu ai cum sa “existi” plenar pe taramul fericirii, asa cum este ea rau asimilata astazi. Esti in ofsaid ontologic.

Mai nou, cazand in capcana voluptoasa a noului limbaj de dud, am gasit si niste fonfaite expresii care sa imbrace goliciunea acestui concept – iaca zicem ca ne edificam “brand-ul personal”.  Ptiu drace, pe vremuri admirai oamenii de isprava, azi misuna prin societate bipede branduri personale, pline de continut precum covrigul de gaura.

Sa fie goana asta dupa “cariera” batalia noastra sanatoasa pentru implinire? Sa fie ea, “cariera”, asa cum este clamata azi in targ – aura sclipicioasa pentru care merita sa ii respectam, apreciem, admiram, pe ceilalti?

Nu ma pot abtine de la calamburul asta, cuvantul cariera poate fi glumet separat in “carie….ra”. Caria e chestia aia care te roade, te sfredeleste, te chinuie pana cand te duci sa o rezolvi si abia apoi….uiti de ea. “Ră” este exact cum se spune in satul bunicilor  – cand o treaba nu-i “faină”, e “ră”.  Obsesia carierei este toxica si contraproductiva. Un destin superb se construieste in mare parte pe smerenie, masura, cuviinta. Oamenii-faclii sunt cei care se trezesc ca au admiratia semenilor fara sa fi fost asta obiectul pariului lor personal. Sau miza. Iar brandul lor este magica reteta compusa din autenticitate, decenta, performanta fara ostentatie, altitudine sufleteasca fara aroganta si hectare intregi, continente de bun simt.

Exista probabil si o cariera legitima, catre care am putea aspira fara nici o ezitare.  Cariera in care nu ne pasa de cariera. De toata admiratia perisabila obtinuta cu multe flic-flac-uri si artificii de imagine.  Cariera de fiinte perfect echipate sa genereze iubire, compasiune, frumusete, fericire. Cariera de om!

De Razvan Ogircin

TANARA GENERATIE DE ANGAJATI ROMANI / THE YOUNG GENERATION OF ROMANIAN EMPLOYEES – 2015

STUDIU DESPRE TANARA GENERATIE IN ROMANIA
– valori, comportamente, nevoi si atitudini fata de munca –

AIMS Timisoara a dezvoltat in perioada iulie – noiembrie 2015 primul studiu extins desfasurat pe tanara generatie de angajati romani (20-30 de ani) care vizeaza valorile, comportamentele, nevoile si atitudinile lor fata de munca.

Pe parcursul raportului, cei 1247 de participanti au raspuns la 35 de intrebari ce au urmarit o directie similara cu framantarile oricarei organizatii cand vine vorba de tinerii angajati – unde ii gasim, cum ii atragem, cum ii motivam sa ramana si cum ii dezvoltam.

Rezultatele studiului sunt impartite – pe de-o parte, sunt unele care merg in aceeasi directie cu cele din studiile internationale similare, pe de alta parte, sunt altele specifice pentru tinerii romani vizati de proiectul de fata. De exemplu, indiferent de nationalitate, se pare ca e o caracteristica a acestei generatii de a petrece doar 2-3 ani (58,6%) la un angajator/in acelasi rol. Asadar, rata de fluctuatie ar trebui privita cu precautie cand vine vorba de cei mai tineri dintre colegii nostri – poate fi doar o caracteristica a generatiei lor, nu o problema legata de o companie sau alta. Unele ipoteze pentru care se poate sa se fi ajuns aici sunt expuse pe larg in raport. In ceea ce priveste aspectele distincte fata de rezultatele altor studii internationale, un exemplu relevant este acela legat de lucrurile cele mai importante pentru ei in viata.

Top 3 in randul respondentilor romani arata in felul urmator: echilibrul viata personala/viata profesionala, independenta financiara si casnicie fericita. Pentru tinerii din alte tari, este foarte important si sa-i ajute pe cei nevoiasi, ceea ce pentru participantii la studiul AIMS Timisoara nu pare a fi o prioritate (aspect reiesit din mai multe intrebari).

Raspunsurile extinse, pe toate cele 4 arii vizate – unde ii gasim, cum ii atragem, cum ii motivam sa ramana si cum ii dezvoltam – se regasesc in raportul general care are ca date de pornire informatiile de la tinerii romani (20-30 de ani) angajati in diverse domenii. Cu siguranta, fiecare companie va trebui sa priveasca rezultatele din perspectiva realitatii ei, dar sunt unele recomandari general valabile pe care le facem la sfarsitul raportului din perspectiva noastra de consultanti in domeniul Resurselor Umane de peste 20 de ani.

asa

  • Pentru a vizualiza/descarca un Infografic mai detaliat click AICI
  • Pentru mai multe detalii o puteti contacta pe Anca Uzun, Manager de Proiect: Anca.Uzun@tm.aims.ro

 

Agenda Cursuri RECRUTARE 2015

Participa si tu la una dintre editiile Open ale cursului nostru de Recrutare!

HIRE with PURPOSE

Curs Deschis de Recrutare

– Agenda cursuri Open 2015 –

Am pus la punct agenda de intalniri pentru cursul nostru de Recrutare, asa ca va invitam sa luati parte la oricare noua sesiune a cursului deschis “Hire with Purpose”, cu durata de 1 zi, programate pe durata acestui an.

  Luna    Ziua  
Martie 13
Aprilie 3
Mai 22
Iunie 25
Septembrie 30
Octombrie 23
Noiembrie 13
Decembrie 4

Acest curs interactiv este dedicat Specialistilor HR si Managerilor implicati in procesele de recrutare.

In cadrul cursului vom discuta despre Metode actuale de Selectie si Evaluare, Diverse Tehnici de Intervievare, Job Profiling, Employer Branding, Social Media, Onboarding si multe altele.

Pentru inscrieri sau detalii trimiteti un mail catre:

Alexandra.Ciobanu@aims.ro sau Cristina.Barbarie@aims.ro

Mai jos puteti gasi informatii detaliate despre agenda cursului

La Noi ACASA | Seara Portilor Deschise | 17-18 Martie

La Noi ACASA | Seara Portilor Deschise | 17-18 Martie 2015
A Pay It Forward Initiative

Anul acesta aniversam 10 ani de Dale Carnegie Training si aproape 25 de ani de AIMS Executive Search (compania sora). Cele doua echipe au organizat o suita de 13 workshop-uri cu acces gratuit pentru public, o initiativa Pay It Forward.

Peste 150 de oameni simpatici si cu chef de invatat ne-au trecut pragul in cele 2 zile ale evenimentului. A fost SUPER si multumim cu aceasta ocazie tuturor celor care au participat, au invatat si s-au distrat alaturi de noi si pentru toate feedbackurile frumoase si mentiunile din mediile sociale !

Fara prea multe cuvinte, va lasam sa vedeti cum a fost intr-o selectie de momente instantanee.

replica handbags replica handbags louis vuitton replica handbags louis vuitton replica handbags louis vuitton replica handbags louis vuitton replica handbags ysl replica handbags louis vuitton replica handbags